BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU NAD 80 EUR

BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU NAD 80 EUR


PANCHO VILLA TEQUILA

Naša tequila je narejena po originalnem receptu, ki prihaja iz mehiške pokrajine Jalisco. V njej se prepletata okus in aroma alojinih kaktusov, ki ob pitju pričarata nepozabne dogodke. Destilat kaktusa agave, ki raste na Slovenskih tleh. Ime je dobila po mehiškem revolucionarju Pancho Villi.

Preden pa spoznamo človeka, ki krasi našo steklenico si bomo ogledali kratko zgodovino tequile ter njen izvor.

ZGODOVINA TEQUILE

Vsem dobro poznana pijača Tequila ali Tekila je močna alkoholna pijača, ki je destilirana iz fermentiranega soka modre agave. Pijača je ime dobila po kraju Tequila na sverozahodu mehiške zvezne države Jalisco, od koder naj bi pijača tudi izvirala.

Pred prihodom Špancev so alkoholno pijačo iz agave destilirali že Azteki, ki so jo imenovali octli.  To je bil v bistvu fermentiran sok te rastline, ki so ga Španci v 16. stoletju začeli destilirati na enak način kot so v domovini pridobivali konjak iz vina.

Prvo večjo destilarno je okoli leta 1600 zgradil markiz Altamire, Don Pedro Sánchez de Tagle, ki je obrate postavil na področju današnjega teritorija Jalisce. Pijača iz njegove destilarne je kmalu postala tako priljubljena, da so v okolici začeli nastajati vedno novi obrati za pridelavo tega žganja, leta 1608 pa je kolonialni guverner začel pobirati davek od prodane Tequile.

Sprva so, podobno kot prvi viski, tequilo pili, ne da bi jo prej starali v sodih. Prvič pa so starano tequilo ponudili na tržišče leta 1800. Tako danes velja, da je tequila v sodobnem pomenu besede nastala tega leta v Guadalajari.

VRSTE TEQUILE

Proces staranja v hrastovih sodih daje žganim pijačam rjavkasto-rumeno barvo, katere odtenek je odvisen od dolžine staranja. Pri tequili pa lahko z dodajanjem omenjenih dodatkov tudi umetno dosežemo zunanji izgled starane tequile. Tako obstaja veliko različnih barvnih različic te pijače, tudi precej različnih okusov.

PANCHO VILLA

Francisco “Pancho” Villa s pravim imenom José Doroteo Arango Arámbula se je rodil 5. junija leta 1878. Njegovo zgodnje življenje je zavito v tančico skrivnosti, saj je virom o svojem življenju pripovedoval zgodbe, ki pa so se med sabo večkrat razlikovale. Villa je svoj revolucionarni pohod začel leta 1910, ko se je na željo Francisca Madere pridružil pro-demokratičnemu gibanju proti tedanjemu predsedniku Porfirio Díazu. Velik del bojev je bil na severu Mehike, blizu meje z ZDA. V strahu pred ameriškim posredovanjem je Madero naročil svojim častnikom, naj prekličejo obleganje strateškega obmejnega mesta Ciudad Juárez. Namesto tega sta napadla Villa in Pascual Orozco, ki sta po dveh dneh bojev zavzela mesto in tako leta 1911 zmagala v prvi bitki pri Ciudad Juárezu.

Villa je bil sijajen taktik na bojnem polju, kar se je odražalo tudi v obliki politične podpore. Leta 1913 so ga lokalni vojaški poveljniki izvolili za začasnega guvernerja države Chihuahua  v nasprotju z željami prvega poglavarja Carranze, ki je namesto tega želel imenovati Manuela Chaoa. Kot guverner Chihuahua, je Villa v svoje vojaško osebje rekrutiral izkušene generale, med katerimi so bili Toribio Ortega, Porfirio Talamantes in Calixto Contreras, in dosegel več uspeha kot kdaj koli prej.

Pancho Villa je bil umorjen 20. julija 1923 med obiskom mesta Paralla kjer se je počutil dokaj varnega. Villo je običajno spremljalo veliko oboroženih Doradosov ali telesnih stražarjev, toda tistega dne je iz neznanega razloga odšel v mesto brez večine njih, s seboj pa je vzel le tri telesne stražarje in dva druga delavca z ranča. Odšel je po pošiljko zlata do lkalne banke, s katero je plačal osebje ranča Canutillo. Med vožnjo nazaj skozi mesto v svojem črnem turnem avtomobilu Dodge iz leta 1919, je Villa šel mimo šole, prodajalec bučnih semen pa je stekel proti njegovemu avtomobilu in vzkliknil “Viva Villa!”, signal skupini sedmih strelcev, ki so se nato pojavili sredi ceste in izstrelil več kot 40 nabojev v avtomobil. Villo so zadeli v glavo in zgornji del telesa, kjer je umrl na licu mesta.

Pancho Villa je bil pokopan dan po njegovem atentatu na mestnem pokopališču Parral, Chihuahua, in ne v mestu Chihuahua, kjer je zgradil mavzolej. Vilino lobanjo so leta 1926 ukradli iz groba. Po lokalni folklori ga je ameriški lovec na zaklad Emil Holmdahl obglavil, da je prodal lobanjo ekscentričnemu milijonarju, ki je zbiral glave zgodovinskih osebnosti. Njegovi posmrtni ostanki so bili premeščeni v  spomenik revolucije v Mexico Cityju leta 1976. Muzej Francisco Villa je muzej, posvečen Villi, ki se nahaja na mestu njegovega atentata v Parralu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ali ste starejši od 18 let?

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je vstop dovoljen samo polnoletnim osebam.

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!

Spletna stran uporablja piškotke za namene zagotavljanja boljše funkcionalnosti ter štetja uporabnikov na spletnem mestu. Prosimo, da s klikom na DA potrdite soglasje za uporabo piškotkov. So popolnoma varni in brez glutena 🍪