Gin: Od Zdravilnega Napitka do Svetovne Destilirane Ikone

Gin, danes priljubljen in razkošen destiliran alkoholni napitek, ima bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. V tem blogu bomo raziskali izvor in razvoj gina skozi čas, od njegovih začetkov kot zdravilnega eliksirja do statusa svetovne ikone v svetu destiliranih pijač.

Zgodovina gin-a

Gin je pijača z dolgo in zanimivo zgodovino, ki jo danes cenimo zaradi njenega edinstvenega okusa in vsestranskosti pri pripravi koktajlov. Skozi stoletja je gin prešel od skromnih začetkov kot zdravilni napitek do statusa svetovne destilirane ikone. Ko naslednjič vzamete kozarec gin-tonika ali gin martini, se spomnite njegove bogate zgodovine, ki je pripomogla k oblikovanju te čudovite pijače.

Benediktinski menihi v južni Italiji so že v 11. stoletju uporabljali brin kot ključno sestavino za destilacijo gina, ki je bil sprva zdravilna pijača.

Brin kot ključna sestavina za destilacijo gina je imel še globlje korenine, saj so ga prepoznavali že Rimljani in ga uporabljali za različne namene, vključno s čiščenjem. Srednjeveški zdravniki so ga vključevali v svojo prakso kot zdravilno sredstvo za številne zdravstvene težave, kar je dodalo njegovo uporabo kot zdravilno pijačo.

Poleg tega, da je bil gin prvotno zdravilna pijača, so ga lekarnarji po Evropi uporabljali za zdravljenje različnih bolezni, kot so kašelj, prehlad, bolečine in krči. To kaže na široko paleto uporabnosti brina in gina v zdravstvenem kontekstu v preteklih stoletjih.

V 17. stoletju so na Nizozemskem in Flandriji majhne destilarne začele popularizirati destilacijo gina iz slada ali sladnega vina, dodajajoč različna zelišča, vključno z brinom.

Gin so v Anglijo prinesli angleški vojaki, ki so se borili v nizozemski vojni za nasledstvo, kjer se je kasneje začel proizvajati tudi v Angliji in postal zelo priljubljen. Vendar pa je hitro postal tudi vzrok za socialne težave.

Gin epidemija ali "Gin Caze"

Pitje gina je danes povezano z eleganco in razkošjem, vendar pa je njegova zgodovina v Angliji zaznamovana z dramatičnimi dogodki, ki so prispevali k njegovi popularnosti in tudi regulaciji.

Poglejmo, kako je Gin Craze, obdobje od leta 1695 do 1735, oblikovalo svet te priljubljene destilirane pijače.

Pitje gina v Angliji se je močno povečalo v 17. stoletju, potem ko je britanska vlada sprostila proizvodnjo gina brez potrebe po licencah. Hkrati je uvedla visoke dajatve na uvožene žgane pijače, kar je ustvarilo priložnost za domačo proizvodnjo. Ta sprememba je postavila temelje za gin, kot ga poznamo danes.

Med leti 1695 in 1735 je po vsej Angliji izbruhnila prava norija glede pitja gina. Na tisoče gin-shopov se je pojavilo v mestih, privabljajoč številne prebivalce, še posebej revne, zaradi nizkih cen gina v primerjavi z drugimi pijačami. Gin je postal dostopen na vsakem vogalu, kar je privedlo do množičnega uživanja.

Vendar pa je ta povečana dostopnost gina hitro privedla do resnih družbenih težav. Gin je bil kriv za različne zdravstvene težave, kriminal, in celo višjo umrljivost, zlasti v Londonu. Vlada se je odločila ukrepati in leta 1736 uvedla visoke davke na gin, kar je povzročilo nemire na ulicah. Prohibitivna dajatev se je postopoma zniževala in dokončno ukinila leta 1742. Nato je bil sprejet Zakon o Ginu iz leta 1751, ki je prisilil destilarne, da so gin prodajali samo pooblaščenim trgovcem. To je prispevalo k nadzoru nad prodajo in distribucijo gina.

V 18. stoletju se je pojavil “Old Tom” gin, ki je bil slajši in bolj prijetnega okusa. Ljudje so ga izdelovali “na črno” in dodajali sladkor, da bi prikrili slab okus. Ta gin so prodajali na ulicah, pogosto izrezljanega v podobi mačke, kar naj bi dalo ime tej skrivnostni pijači.

Obdobje Gin Craze je bilo divje in turbulentno, vendar je pustilo nepozaben pečat v zgodovini gina in alkoholnih pijač na splošno. Današnji gin nosi zgodovino teh dogodkov, ki so oblikovali njegov razvoj in popularnost, ter nas spomni na njegovo raznolikost in preobrazbo skozi čas.

"Raznolikost Okusov: Vrste Gina, ki jih Morate Poznati"

Gin, ta priljubljena destilirana pijača z bogato zgodovino, je lahko presenetljivo raznolik. Medtem ko je brinova jagoda njen osnovni okus, obstaja več podkategorij in stilov gina, vsak s svojimi edinstvenimi lastnostmi.

Poglejmo si nekaj najbolj znanih vrst gina:

1. Destiliran Gin:

Destilirani gin je tisti, ki se destilira iz osnovnega alkohola z visoko vsebnostjo alkohola (najmanj 96 vol. %). Med procesom destilacije morajo biti prisotne vsaj brinove jagode. Druge rastline se lahko dodajo med ali po destilaciji. Ta vrsta gina se odlikuje po svoji osnovni destilaciji z brinovimi jagodami in vsebuje najmanj 37,5 % alkohola.

2. Dry Gin:

Izraz “Dry Gin” se pogosto uporablja za opis gina, ki vsebuje manj ostankov sladkorja kot drugi. Čeprav ni reguliran, mnoge blagovne znamke ustvarjajo lastne različice suhega gina. V Evropski uniji pa uredba navaja, da se lahko žgana pijača imenuje “suha” le, če “ta žgana pijača ni bila sladkana.” Suhi gin vsebuje najmanj 37,5 % alkohola in ne sme biti sladkan.

3. London Dry Gin:

London Dry Gin je morda najbolj priljubljena vrsta gina. Za uporabo tega izraza morajo izdelki izpolnjevati strog seznam zahtev. To vključuje destilacijo iz alkohola z začetnim deležem alkohola najmanj 96 %, uporabo etilnega alkohola kmetijskega porekla in še več. London Dry Gin je znan po svoji čistosti in prosojnosti ter vsebuje vsaj 37,5 % alkohola. Ker je glavna značilnost gina prav njegova čistost se mu po destilaciji ne sme dodajati ničesar razen vode.

4. Plymouth Gin:

Plymouth Gin je tako blagovna znamka kot tudi vrsta gina. Proizvaja se le v mestu Plymouth v Angliji. Ima suh okus in izrazito citrusno noto ter je odlična izbira za koktajle. Vsebuje vsaj 37,5 % alkohola in je proizveden na določenem območju – Plymouthu.

5. Old Tom Gin:

Old Tom Gin je sladkana oblika gina in se pogosto obravnava kot povezava med geneverjem in londonskim suhim ginom. Vsebuje vsaj 37,5 % alkohola in je značilen po prevladujočem okusu brina.

6. Staran / Reserve Gin:

Starani gin je tisti, ki dlje časa počiva v lesenih sodih. Ta postopek lahko doda nove in nepričakovane okuse ter spremeni barvo gina. Ima vsaj 37,5 % alkohola in se običajno starajo v lesenih sodih.

7. New Western Dry Gin:

New Western Dry Gin je relativno nov stil, ki se osredotoča na manjši poudarek na brinu in uporablja nove in edinstvene rastline za aromatizacijo. Ta gin vsebuje vsaj 37,5 % alkohola in je pogosto aromatiziran z regionalnimi rastlinami.

8. Compound / Bathtub Gin:

Compound gin je mešanica, kjer se rastline dodajo nevtralnemu alkoholu za maceracijo. To lahko privede do spremembe okusa in barve gina. Vsebuje najmanj 37,5 % alkohola in se ne destilira z rastlinami.

9. Sloe Gin:

Sloe Gin je tehnično liker na osnovi gina, v katerem se uporabljajo trnulje in sladkor za aromatizacijo. Ima vsebnost alkohola med 25 % in 30 % in je znan po svoji temni barvi.

Raznolikost gina omogoča različne okuse in izkušnje za ljubitelje te priljubljene pijače. Ne glede na vašo izbiro, obstaja gin, ki ustreza vašemu okusu in željam. Raziskujte te različice gina in odkrijte svojega najljubšega!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ali ste starejši od 18 let?

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je vstop dovoljen samo polnoletnim osebam.

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!