WHISKEY

Kaj je viski

Viski je destilirano žganje jantarne barve, narejeno iz fermentiranega zrna (najpogosteje rži, pšenice, koruze ali ječmena). Večina viskijev je stara v lesenih sodih pred ustekleničenjem in ima najmanj 40 vol. odstotkov alkohola. Obstaja veliko različnih vrst viskija, ki se običajno razlikujejo po kraju izvora, vrsti zrn, postopku mešanja ali procesu staranja. Medtem ko se vsaka vrsta viskija razlikuje po okusu, je žganje običajno opisano kot toplo, začinjeno, sladko, karamelno ali opečeno.

Kratka zgodovina viskija

Najstarejša poročila o destiliranem alkoholu izvirajo iz trinajstega stoletja v Italiji, kjer so iz vina destilirali alkohol, da bi ustvarili zdravilne tonike. Praksa destilacije se je nato razširila po vsej Evropi. Do poznega petnajstega stoletja so države, kot sta Irska in Škotska, destilirali aqua vitae (dobesedno »voda življenja«, kar je bil prvotni izraz za destilirano žganje) v medicinske namene in rekreacijsko pitje.

Številne destilarne so začele eksperimentirati z različnimi recepti za destilirano žganje, vključno z uporabo drugih receptov  in različnimi pristopi k staranju alkoholnih pijač po destilaciji. Ti recepti in tehnike so povzročili številne sloge proizvodnje viskija, od hrastovih sodov škotskega viskija do koruznih zrn v burbonski kaši Kentuckyja.

Viski je hitro postal donosen za destilarne, zaradi česar je postal pomemben vir političnih konfliktov. V Veliki Britaniji je vlada leta 1725 sprejela angleški davek na slad, zaradi česar je bila destilacija zelo draga zato so mnoge destilarne viskija so prisilile, da so žganje izdelovale ponoči na skrivaj (s čimer so ga poimenovali “moonshine”).

Združene države so bile po vojni za neodvisnost v velikem dolgu. Da bi zmanjšala primanjkljaj, je vlada leta 1791 sprejela tako imenovani davek na viski, ki je državljane prisilil k plačilu pri prodaji domačih žganih pijač. Ta davek je sprožil proteste, ki so jih poimenovali Upor viskija, ki so končno dosegli vrhunec, ko je predsednik George Washington ukazal 13.000 vojakom, da preženejo protestnike.

Danes je proizvodnja viskija v polni moči po vsem svetu, od Kentucky Bourbona do japonskega viskija. Priljubljena žgana pijača je ena najbolj prodajanih alkoholnih pijač na svetu, ne glede na to, ali se zaužije čista ali mešana v koktajle.

Različne vrste viskija

Bourbon viski

Bourbon je ameriški viski, ki ga pogosto (čeprav ne izključno) proizvajajo v Kentuckyju, ki vsebuje vsaj 51 odstotkov koruze v kaši ali žitni sestavi. Burbon mora biti staran v na novo zoglenelih hrastovih sodih, če je proizveden v Združenih državah, kar mu zagotavlja tipičen okus po oreščkih in mehko, karamelizirano sladkobo.

Bourbon viski
Teeneessee viski epijače blog

Tennessee viski

Podtip viskija Bourbon, Tennessee, se pred staranjem filtrira skozi oglje iz sladkornega javorja. Ta metoda filtriranja je proces okrožja Lincoln in prav to daje viskiju Tennessee svoj edinstven okus.

Single malt viski

Viski iz enega slada prihaja iz ene same destilarne in vsebuje samo eno vrsto sladnega zrna. Steklenica viskija z enim sladom lahko vključuje viski iz več različnih sodov – razen če gre za viski iz enega soda (single cask whiskey)

Single matl viski epijače blog
Ržen viski epijače blog

Ržen viski

Rženi viski, ki vsebuje vsaj 51 odstotkov rži v kaši. Podobno kot burbon se mora tudi ržen viski starati v novo zoglenelih hrastovih sodih, če je proizveden v Združenih državah. Na splošno je ržen vislo svetlejšega telesa s prepoznavno mravljinčno pikantnostjo.

Irski viski

Žganje mora biti proizvedeno iz slada, žitnega zrna in ječmena ter destilirano, starano in ustekleničeno na Irskem. Irski viski se mora v lesenih sodih starati najmanj tri leta. Sladni značaj irskega viskija najbolj zasije, ko se žganje stara v manj običajnih posodah, kot so sodi za sherry ali sodi za rum.

Irski viski epijače blog
škotski viski epijače blog

Škotski viski

Škotski viski mora biti destiliran, staran in ustekleničen na Škotskem. Škotska zakonodaja določa, da se viski starajo v hrastovih sodih najmanj tri leta. Proizvajalci škotskega sladnega viskija tradicionalno delujejo v petih specifičnih škotskih regijah: Highlands, Lowlands, Campbeltown, Islay in Speyside. Viski dobi svoj dimljeni značaj iz šote, gostega mahu, ki ga zažgejo, da z njim posušijo sladni ječmen, ki se uporablja pri destilaciji.

Kandski viski

Kanadski viski mora biti pridelan in staran v Kanadi, imeti mora najmanj 40 odstotkov alkohola in mora biti staran najmanj tri leta v lesenih sodih, ki niso večji od 700 litrov. Kanadski viski lahko vsebuje tudi karamelo in druge arome ali dodatke, kar vodi do različnih okusov med blagovnimi znamkami.

kanadski viski epijače blog
japonski viski epijače blog

Japonski viski

Viski se na Japonskem ustekleniči, ni pa nujno, da je tam tudi destiliran ali staran. Nekateri japonski viski se primerjajo s škotskim viskijem, medtem ko se drugi proizvajalci nenehno razvijajo in izkoriščajo edinstvene lastnosti avtohtonega japonskega hrasta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ali ste starejši od 18 let?

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je vstop dovoljen samo polnoletnim osebam.

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!

Spletna stran uporablja piškotke za namene zagotavljanja boljše funkcionalnosti ter štetja uporabnikov na spletnem mestu. Prosimo, da s klikom na DA potrdite soglasje za uporabo piškotkov. So popolnoma varni in brez glutena 🍪