Opis
Dišeči Traminec
Značilna višja zlato rumena barva, aromatična in prepoznavna cvetica, ki spominja na divjo vrtnico, španski bezeg in tropsko sadje. Okus je poln, razkošen in traja. Razvajanje grozdnih jagod na soncu je odraženo z višjim alkoholom in glicerolom, kar mu da hrbtenico. Nekoliko več nepovretega sladkorja je kot pika na i v popolni harmoniji okusov in vonjav.
Dišeči traminec je zelo aromatičen klon savagnina, ene izmed tako imenovanih “ustanoviteljskih” sort, ki je privedla do več deset drugih. Traminec je plemenita stara sorta, opevana že v petnajstem stoletju. Rodi bolj skromno in daje odlično belo vino, čeprav so grozdi rdeči. Izvor ima verjetno na južnem Tirolskem v Italiji in ime po vinogradniškem kraju Tramin. Pri nas se pojavi okrog leta 1830, posadil naj bi ga nadvojvoda Janez Habsburški.
Neobremenjeno trto oberemo dokaj zgodaj, saj hitro nabere sladkor in niža kislino. Po pecljanju se macerira in nato stisne. Dodajo se kvasovke, ki spodbudijo aromo vina. Fermentacija je pri temperaturi 16°C in poteka konstantno. Kljub temu je potrebno spremljati potek, da se izkoristi vsa danost sorte. Vino po končani fermentaciji pretočijo in pustijo nekaj mesecev da se zbistri in se razvijejo prave arome. Dokaj zgodaj se da v steklenico, kamor se prenese vsa aromatika in dobi telo. Odleži do 2 meseca in lahko ga ustekleničijo, da doživimo eksplozijo sadnega koktejla.
Traminec se odlično kombinira z orehovo in makovo potico, jedmi z rozinami, kuhanimi jabolkami ali hruškami, ter sadnimi solatami. Idealno vino za Prekmursko gibanico. Prileže se tudi h kitajski in indijski hrani.
Kako izbrati pravo vino za pravo priložnost si preberite na blogu.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.