Opis
Modri Pinot
Prelepa rubinasto rdeča barva z opečnatim odtenkom, z bouqueem po malinah, češnji, ribezu in španskem bezgu. Ne preveč taninast, mladosten pa vendarle dovolj zrel. Na prefinjen erotično zemeljski način izžareva ne samo sadne arome in tople okuse, ampak nam da tudi občutek povezanosti z vinom.
Modri pinot skupaj s savagninom in gouais blanc-jem je star več kot dva tisoč let, velja za eno od “ustanoviteljskih sort”, praprababice in babice mnogih drugih dobro znanih sort. Medtem ko starši in natančen izvor samega modrega pinota niso znani, naj bi trta nastala na severovzhodu Francije v regiji Burgundija. Mimogrede, ime izhaja iz “pin”, kar pomeni “bor”, ker majhni grozdi spominjajo na borov stožec.
Trgatev poteka ročno, počakamo, da grozdje polno dozori. V kleti grozde očistijo jih specljajo, prečrpajo v vinifikator in dodajo kvasovke. Fermentirajo skupaj z jagodami na temperaturi 20°C. Fermentacija poteka 10 do 12 dni, proti koncu le te stisnemo vrelno maso in dokončamo postopek v inoks tanku. Po končanju fermentacije mu paše še biološki razkis. Nato za nekaj časa v les in po mesecih zorenja se razvijejo čudovite arome dobi pa še pravo mehkost in svilnatost. Takrat je potrebno biti zelo pazljiv, da se to prenese v steklenico. Lahko se pije mlad ali postaran, vedno bo navdušil z novimi bouqueji in okusi primernimi za njegova leta.
Navdušil vas bo samostojno ali v kombinaciji z raco, fazanom, pršutom, jagnjetino in svinjino, govedino, tudi z modrimi ribami in salmonidi. Ujel se bo z rahlo začinjeno omako in gobami.
Kako izbrati pravo vino za pravo priložnost si preberite na blogu.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.