Opis
Modri Pinot – Prelepa rubinasto rdeča barva z opečnatim odtenkom in bouquetom po malinah, češnjah, ribezu in španskem bezgu
Modri pinot, z prelepim odtenkom rubinaste rdeče barve in opečnatim tonom, ponuja bogat bouque z vonjem po malinah, češnjah, ribezu in španskem bezgu. To vino, ne preveč taninasto, a kljub temu mladostno in dovolj zrelo, izžareva ne le sadne arome in tople okuse, ampak tudi prefinjen erotično zemeljski značaj, ki ustvari občutek povezanosti z vinom.
Modri pinot, skupaj s savagninom in gouais blanc-jem, je star več kot dva tisoč let, velja za eno od “ustanoviteljskih sort,” praprababice in babice mnogih drugih dobro znanih sort. Čeprav natančen izvor samega modrega pinota ni znan, naj bi trta nastala na severovzhodu Francije v regiji Burgundija. Ime sorte izhaja iz besede “pin,” kar pomeni “bor,” zaradi majhnih grozdov, ki spominjajo na borov stožec.
Trgatev poteka ročno, kjer počakajo, da grozdje polno dozori. V kleti grozdje očistijo, ga specljajo, nato pa prečrpajo v vinifikator in dodajo kvasovke. Fermentacija poteka skupaj z jagodami pri temperaturi 20°C, trajanje fermentacije pa je 10 do 12 dni. Protikonec fermentacije stisnejo vrelno maso, nato pa proces dokončajo v inox tanku. Dodan je tudi biološki razkis. Po končani fermentaciji vino zori nekaj mesecev v lesu, kjer se razvijejo čudovite arome, obenem pa pridobi pravo mehkobo in svilnatost. Pri prenašanju v steklenico je potrebna previdnost, saj se vino lahko pije mlado ali po daljšem staranju, vedno pa navdušuje z novimi bouqueji in okusi, ki so primerni za njegova leta.
Modri pinot se odlično ujema tako samostojno kot v kombinaciji z različnimi jedmi, kot so raca, fazan, pršut, jagnjetina, svinjina, govedina, modre ribe, salmonidi, rahlo začinjene omake in gobe.
*Kako izbrati pravo vino za pravo priložnost si preberite na blogu.*
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.