Opis
Rumeni Muškat
Izjemna muškatna nota, ki jo dogradi vonj po citrusih in rumenem sadju. Okus je zapeljiv, svež in dolgotrajen. Prijetna kislina je harmoničo vkomponirana in skupaj s cvetico vam zagotovo uprizorijo nepozabno srečanje.
Rumeni muškat spada v skupino preko 150 vrst muškatov in velja za eno najstarejših sort na zemlji. Izviral bi naj iz Male Azije v času starih Grkov in Perzijcev, kar je na območju današnje Turčije. Grozd je velik, muškatne jagode so rumene do rjavo rumene barve, zelo okusne tudi za pojesti, pri pitju pa zasenči vse druge muškate.
Čudovito grozdje specljamo in ga damo za 24 ur v macerator. Nato se nežno stisne in pripravljeno je za vrelni nastavek s posebnimi kvasovkami. Temperatura vrenja se ohranja nižja kot pri ostalih sortah, zato vse poteka počasi. Aromatika se zadrži in je v celem procesu čudovito dišeč. Vino se po vrenju v inox posodah hitro stabilizira, saj sadnost zahteva hitrejše stekleničenje.
Poleg prijetne kisline mu telo gradi še nepovreti sladkor, vendar s primerno kislino ne deluje presladko. Izjemno je harmoničen in piten, mladosten in svež.
Rumeni muškat se čudovito pije sam ob vseh priložnostih, poda se pa tudi s siri, perutnino, ribami, zelenjavo, testeninami in sadnimi sladicami rumenih ali oranžnih sadežev. Vino se prileže tako glavnim jedem kot predjedem ali kremnim juham.
Kako izbrati pravo vino za pravo priložnost si preberite na blogu.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.