Opis
Sivi Pinot
Nekoliko višja bakreno rumena barva, nam že daje vedeti da je vino nekaj posebnega. Na vonju občutimo čudovite arome po svežem sadju in melonah. Okus pa eleganca; daljša hladna maceracija mu je dala polnost, zemlja pa mineralnost. Na okusu ne manjka sadnega obilja s prijetno kislino.
Trta rodi količinsko manj, zato hitro nabere sladkor in se lahko dobi zelo prestižno vino. Trgatev je ena zgodnejših, saj grozdje med prvimi tehnološko dozori. Ročno obrano, nežno specljano in hladno macerirano do 7 dni. Po stiskanju moštu v kleti dodajo kvasni nastavek za pravilen potek fermentacije, ki je med 17 in 19ºC.
Veliko časa je bilo naklonjenega pravilni fermentaciji, saj so v kleti želeli pridobiti več višjih alkoholov in glicerolov. Po končani fermentaciji ga še nekaj časa nežno mešajo na finih drožeh. Dolga hladna maceracija nam je dala čudovito barvo in bogastvo arom, droži pa so prispevale da so se vse komponente zaokrožile v prijeten okus. Sivi pinot je vino, ki se lahko pije mlad, lahko pa navduši tudi več let dozorel.
Sivi Pinot se odlično pije samostojno, prav tako pa se odlično kombinira s hrano. Kombiniramo ga lahko skoraj z vsem. Od lažje hrane, kot so predjedi, siri, solate, surovo meso (carpaccio, sushi in sashimi), školjke, zelenjava, perutnina in sadje, ter azijska kuhinja, do suhomesnatih narezkov, pečenk, celo žaru.
Kako izbrati pravo vino za pravo priložnost si preberite na blogu.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.