Kako izbrati dobro vino

V restavraciji vam pri izbiri lahko svetuje sommelier ali vinski poznavalec oziroma bolj izkušen natakar v kolikor niste sami poznavalci vin. Glede na vaš okus, želje  vam bodo priporočili pravo vino k vaši jedi. Kaj pa se zgodi, ko sami med trgovinskimi policami izbirate med neomejenim številom različnih vin? Tisti, ki niste ravno vešči pri izbiri vin vas etiketa s podatki – okus, karakteristike, sadne note – lahko še bolj zmede in oteži delo.

Dobra novica je, da vam zgolj nekaj osnovnih informacij o vinu lahko pomaga razumeti katero vino bi bilo najbolj primerno za vas. Ob spoznavanju svojega okusa in nekaj osnovnih karakteristik vina lahko postanete pravi mali strokovnjak in da se boste ob izbiri počutili bolj samozavestno in izbira pravega vina k jedi za vas ne bo več težava.

Osnove "dobrega vina"

Izbira dobrega je subjektivna saj ima vsak svoj okus in svoje preference pri izbiri dobrega vina. Ne glede na to, ali imate raje nežne, drzne, sladke, trpke ali pikantne okuse, lahko najdete vino, ki bo po vašem okusu. Te bistvene karakteristike, ki opredeljujejo vsako sorto vina, so lahko koristne, da jih imate v mislih medtem, ko izbirate steklenico.

·         Sladkorna stopnja: Vino se opredeli glede na stopnjo ne povretega sladkorja v vinu. Vina se delijo na sladko, polsladko, polsuho in suho, ki ne bo popolnoma nič sladko.

·         Kislost: Vina z visoko stopnjo kislosti bodo bolj trpka, medtem ko bodo vina z nizko stopnjo kislosti bogatejša.

·         Tanini: Tanini so fenolne spojine v koži grozdja. Če bodo čreslovine naravno prisotne v postopku pridelave vina ali dodane s staranjem, bo vino imelo bolj grenak okus. Ker tanini tudi nagibajo k izsušitvi ust, ljudje pogosto zamenjajo nivo tanina s “suhostjo” vina, kar se dejansko nanaša na to, kako sladko ali ne sladko je vino. Rdeči postopek pridelave vina vključuje več taninov, kar daje nekaterim rdečim vinom izrazito suh in grenak zaključek.

·         Telo: Za vina je značilno, da imajo lahko telo, polno telo ali nekje vmes. “Telo” vina se nanaša na to, kako težko ali lahkotno je v ustih. Na splošno imajo rdeča vina bolj polno telo kot bela, prav tako vina iz grozdja, pridelanega v toplejših regijah.

·         Alkoholna stopnja: Večji kot je odstotek alkohola v kozarcu vina, bolj bo ogrel grlo in zadnji del ust. Večina vin, izmerjenih v volumskih odstotkih alkohola vsebuje od 11 do 13 odstotkov alkohola, lahko pa znaša od 5,5 do 20 odstotkov.

Blog kako izbrati dobro vino
Vina de Adami

Nasveti za izbiro pravega vina

Nasveti za izbiro pravega vina

Ker je izbira »dobrega vina« tako subjektivna, je potrebno pri izbiri pravega vina upoštevati več dejavnikov – vključno s priložnostjo, preferencami okusa, oznakami ter ceno. Čeprav se kombinacija teh dejavnikov pri vsakemu posamezniku razlikuje, bodo spodnji nasveti pomagali vsem, ki iščejo popolno steklenico vina.

1. Če ste pri vinu novi začnite z belim ali rose vinom

Tako kot se spreminja vaš okus pri hrani tako, se s časom spreminjajo tudi preference pri vinu zato se bo vaš okus verjetno s časom spreminjal. Študija, ki so jo opravili na državni univerzi Sonoma v Kaliforniji, je pokazala, da večina ljudi najprej uživa v sladkem belem ali rose vinu, nato pa se zaljubi v suha rdeča vina ali vina z bolj značilnimi okusi. Medtem ko so izkušnje vsakega ljubitelja vina drugačne, je zgodnji odpor do bolj suhih vin ali vin z visokimi tanini lahko posledica njihovega edinstvenega okusa in ostre grenkobe. Če vas misel na pitje sladkega vina odbija, to ne pomeni nujno, da bi morali skočiti na suha rdeča vina. Namesto tega se odločite raje za suho belo ali rose vino. Začetek z vinom lažjega telesa je lahko prvi korak k učenju ter uživanju v različnih vinih.

Modra portugalka, Erben

2. Razmislite o drugih okusih v katerih uživate

Okusi vina so edinstveni, vendar to ne pomeni, da okusi, ki jih uživate v drugih pijačah in hrani, ne vplivajo na to, kaj boste imeli za dobro vino. Nasprotno, vaši drugi okusi v katerih že uživate so lahko odličen pokazatelj v katerem vinu boste uživali. Če imate na primer raje bolj sladke okuse, boste verjetno bolj uživali v sladkem vinu. Če imate raje grenak okus črne kave, je morda bolj kislo vino kot nalašč za vas.
Za začetek sta vam na voljo dve vprašanji:

  • Ali imate raje jabolčni ali grenivkin sok?

Ljubitelji jabolčnega soka bodo bolj verjetno uživali sladko belo vino, medtem, ko bodo ljubitelji grenivkinega soka svojo preferenco našli v suhem belem vinu.

  • Imate raje črno ali latte kavo?

Če imate raje črno kavo je bolj verjetno, da boste svoje vino našli v vinu starega sveta – torej vinu, kjer se je vinarstvo prvič začelo. V kolikor imate raje latte kavo, poskusite vino Novega Sveta, na primer Južne Afrike ali Avstralije.

3. Razmislite o priložnosti

Izbirate vino, ki ga boste uživali sami ali ga delili s prijatelji? Ali boste vino povezali z obrokom ali uporabili pri pripravi različnih jedi? Vina so različna in lahko služijo različnim priložnostim, kar vpliva na izbiro vina. Tukaj je nekaj vprašanj, ki si jih lahko zastavite pred nakupom steklenice vina:

  • Iščete vino za prijatelje in družino?

Če želite zadovoljiti prijatelje in družino vendar parjenje s hrano ni vaš primarni cilj, razmislite o tem, da bi vzeli belo in rdeče vino. Ker so preference tako različne boste z enim od njih pokrili večino okusov. Bolj uravnoteženi ali zmerni okusi bodo verjetno všeč večini od vaših gostov.

  • Boste vino parili z obrokom?

Če želite najti vino, ki dopolnjuje vašo skrbno izdelano večerjo, je splošno pravilo belo vino za lažje jedi, kot so piščanec in ribe, in rdeče vino za težje jedi, kot sta govedina in jagnjetina.

  • Boste vino mešali ali ga pili samostojno?

Če boste vino vmešali v koktajl ali poletno sangrijo, preferenčni okusi vina niso tako pomembni. Če svoje vino uporabljate v receptu, se bodo okusi zlili v omako ali meso in služili kot poudarek. Razmislite o izbiri cenejše steklenice vina, ko mešate koktajl ali z njim kuhate. Če nameravate svoje vino uživati samostojno, ste lahko bolj kritični pri izbiri not okusa, v katerih boste uživali.

4. Preberite etiketo in se naučite, kaj berete.

Privlačne ilustracije, lepe pisave ali pametno ime lahko včasih človeka spodbudijo k nakupu vina, ki morda ni najboljša izbira, zlasti kadar se zdi, da je vse predobro, da bilo resnično. Bistveno je, da oznake tudi dobro preberete ne samo občudujete. . Čeprav se vse informacije zdijo zastrašujoče, je lahko branje etikete steklenice dokaj preprosto, ko veste, na kaj morate biti pozorni, in vam tudi ni treba poznati natančnih definicij vseh besed na etiketi. Najprej poiščite količino informacij na etiketi – se zdi, da obstaja kar nekaj specifičnih informacij o regiji in grozdju? Splošno pravilo je več kot je podrobnosti, bolje je.

Našli boste ime kleti, sorto grozdja, leto, ko je vinska klet pobrala grozdje, regijo, kjer je grozdje raslo, odstotek alkohola in na zadnji strani opis vina. Oglejte si definicije teh petih osnovnih značilnosti: sladkost, kislost, tanin, telo in alkohol. Če jih razumete, bo opise vin veliko lažje razvozlati. V opisu vina so lahko tudi note ali arome, ki vključujejo znane okuse, kot so citrusi, črna češnja, jabolko, sliva ali čokolada. Če uživate v okusih v opisu, obstaja velika verjetnost, da boste uživali v vinu.

Podatki na etiketah vina so sicer precej običajni, vendar morda niso vedno na istem mestu. Uglednejše kleti lahko na steklenici navedejo ime spredaj in na sredini. Druge steklenice lahko v sredini prikažejo sorto grozdja, na zgornjem ali spodnjem delu pa ime vinograda v manjšem besedilu. Bolj ko se seznanite z branjem etiket vina, lažje boste našli informacije, ki jih iščete.

5. Ne obremenjujte se s starostjo vina.

Čeprav je splošno mnenje, da starejše kot je vino boljše je, to ne drži popolnoma. Le nekatera vina imajo s starostjo boljši okus, drugačna vina pa so najboljša po različnih obdobjih staranja. Pravilno staranje vina je odvisno od številnih dejavnikov, vključno z regijo, iz katere izvira vino, in količino taninov, sladkorjev in kislin, ki jih vsebuje. Na splošno je staranje pri rdečih vinih bolj pomembno kot pri belih, toda vsako vino, ki ga kupite v trgovini, bo pripravljeno za pitje. Če pa je kdaj čas, da si natančno ogledate letnico na steklenici, je to za rdeča vina. Ko želite izbrati dobro rdeče vino in se znajdete med dvema različnima letoma sorte, se boste morda želeli odločiti za starejše.

6. Naj vam cena ne narekuje izbire

Če je vino na razprodaji je verjetno, ker ni v sezoni ali pa že nekaj časa sedi na zalogi trgovine. Ti razlogi ne pomenijo, da je vino slabše kakovosti ali pa še vedno ne bo odličnega okusa, če gre za vrsto vina, v katerem uživate. Ti popusti so lahko celo odlična priložnost, da poiščete dobro ponudbo vina. Izbira dragega vina za njegovo cenovno točko vas lahko tudi zavede – dražja steklenica vina ne pomeni vedno, da bo tudi boljša. Ko izbirate vino začnite z okusi in značilnostmi, ki jih želite, pa tudi s priložnostjo, nato pa dovolite, da je cena drugotnega pomena.

7. Ne odpisujte steklenic z navojnimi pokrovčki

Vinske steklenice z navojnimi pokrovi lahko sicer dobijo slab sloves, vendar imajo še vedno okusno vino. Te steklenice so namenjene predvsem steklenicam vina, ki jih je potrebno porabiti istega leta zaradi svoje svežine in kislosti. Vijačne kapice so lahko bolj priročne tudi za priložnosti, kot je piknik, kjer morda pozabite prinesti odpirač za vino, po večernem izletu pa jih je lažje spakirati in odnesti domov.

8. Spremljajte vina, ki jih poskusite

Ko opravite nakup, si zabeležite ime vina, regijo in sorto grozdja. Številne vinske aplikacije za vaš pametni telefon omogočajo vam bodo pri temu v pomoč. Kot smo že povedali, je iskanje dobrega vina resnično tisto, kar vam je ljubše, zato vam bo sledenje, kaj vam je všeč in kaj ne, pomagalo izbrati boljša in boljša vina za vas! Če imate te zapiske pri roki v telefonu, tudi pomeni, da bodo ob naslednjem nakupu zagotovo z vami.

Ne glede na to, vam je bilo vino všeč ali ne, ko ga poskusite, boste imeli priročen seznam odličnih ali ne ravno odličnih nakupov vina, ki ste jih opravili. Ko najdete vino, v katerem uživate, se naslednjič odločite za kaj podobnega. Poskusite isto regijo, vendar drugačno sorto grozdja, ali obratno. Kmalu boste vedeli, kakšne so vaše želje, in izbira dobre steklenice vina bo enostavna.

9. Vsake toliko časa poskusite z novo sorto grozdja.

Čeprav bodo vaše vinske note dragocene, če vas bodo naučile več o vrstah vin, ki jih uživate, je pomembno, da se tudi razvijate. Ko poskusite več vin, se bodo vaši okusi morda spremenili, vendar lahko brez občasnega eksperimentiranja izpustite svoje najljubše vino. Ko se odločite za nekaj novega, razmislite o prehodu na naslednji korak in poizkusite vina, ki so si v nekaterih pogledih podobna in drugačna.

Kako izbrati pravo vino k izbranemu obroku

Zgornji nasveti bodo dober začetek k ugotavljanju vašega okusa dobrega vina. Vendar včasih ne iščete zgolj dobrega vina, temveč pravo vino za določen obrok. Odlično vino morda ne bo vedno zasijalo skupaj z napačno hrano. Splošni cilj izbire vina za izbran obrok je najti vino, ki dopolnjuje ali nasprotuje okusom. Tu je nekaj splošnih smernic za najboljše parjenje vin s hrano.

1. Kisla hrana potrebuje kislo vino.

Če izberete vino z nizko kislostjo in ga združite z obrokom z višjo kislostjo, na primer obroki s citrusi ali ribami, boste zagotovo razočarani. Kislost v hrani bo nadvladala vino. V tem primeru je najbolje, da poiščete vino z višjo kislostjo, ki ustreza vašemu obroku.

2. Slana hrana je popoln partner za sladko vino.

Kombinacija slanega in sladkega je klasika, ki se prenaša tudi svet vina. Sladko vino lahko pomaga zmanjšati slanost jedi, hkrati pa poudari prijetno sladkost vina.

3. Mastna hrana se najbolje obnese z grenkimi, visoko kislimi ali vini z višjo stopnjo alkohola.

Če si privoščite mastno jed, je dobra novica, da imate veliko izbire, pri izbiri prave steklenice vina. Prvi par, ki ga najdemo v grenkih vinih, je klasična kombinacija zrezka in suhega rdečega vina. Kislost v vinu prereže maščobo. To parjenje vina in hrane je koristno tudi pri izbiri vina, ki ga boste uživali ob sladici – bogata, mastna torta s siri se odlično ujema z vinom z visoko kislostjo. Enaki okusni občutki se pojavljajo pri končnem seznanjanju mastne hrane z vini z večjo vsebnostjo alkohola. Visoko alkoholna vina izbirajte previdno in jih kombinirajte le z bogatimi sladicami ali večerjami, da boste v njih uživali počasi.

4. Vina in jedi iz iste regije se lahko odlično parijo.

Poleg značilnosti vina in hrane je še en način, da se odlično seznanite, izbira vin, ki izvirajo iz iste regije kot jed, ki jo pripravljate. Regionalni pari niso vedno uspešni, toda večinoma imata hrana in vina, ki prihajajo iz iste regije, pogosto odličen okus.

5. Ujemanje značilnosti z vrstami vin

Zdaj, ko ste razmišljali o okusih, ki jih uživate, in značilnostih vina, ki si ga želite, je trik najti pravo vino, ki bo nudilo te lastnosti. Veste, kakšen okus vina želite, kje pa ga najdete? Spodaj je nekaj pogostih vrst vina, organiziranih od lahkih in sladkih do polnih in slanih. Vključili smo kratek opis značilnosti in običajne pare hrane za vsako, da boste lahko začeli svojo pot, da postanete pravi ljubitelj vina.

  • Belo vino z veliko sadnih okusov, zmerno sladkostjo in visoko kislostjo
  • Dobro se kombinira s piščancem, svinjino, raco, puranom in suhomesnatim mesom.
Rizling, Richards
2. Sivi Pinot
  • Belo vino lahkega telesa s srednje kislostjo in prefinjeno sladkimi sadnimi in cvetnimi okusi
  • Kombinira se s solatami, poširanimi ribami ter lahkimi in blagimi siri
Sivi Pinot, de Adami
3. Sauvignon
  • Srednje telo belega vina poudarjeno z okusi citrusov in visok kislostjo
  • Dobro se ujema z ribami, piščancem, svinjino, teletino ter siri
Sauvignon, de Adami
4. Chardonnay
  • Belo vino srednjega do polnega okusa rumenega sadja in srednjo kislostjo
  • Dobro se kombinira s kozicami, rakovicami, jastogi, piščancem, svinjino, gobami, smetanovimi omakami ter mehkimi siri
Chardonnay, KAYA
5. Modri Pinot
  • Svetlejše rdeče vino z manj tanini ter višjo stopnjo kislosti in okusi rdečega sadja
  • Dobro se ujame s piščančjim in svinjskim mesom, teletino, raco, suhomesnatimi izdelki ter mehkimi siri
6. Shiraz
  • Polno telo rdečega vina z zmerno vsebnostjo taninov ter višjimi sadnimi okusi in kislostjo
  • Dobro se kombinira z govedino, jagnjetino, prekajenim mesom, belim sirom  in številnimi sredozemskimi jedmi
7. Cabernet Sauvignon
  • Rdeče vino polnega okusa, običajno z visoko vsebnostjo taninov in alkohola
  • Dobro se ujema z govedino, jagnjetino, prekajenim mesom ter staranimi siri

Zdaj, ko veste več o tem, kako izbrati vino, si oglejte okusen izbor vin v spletni trgovini epijače. Z različnimi cenami in vrstami vin lahko eksperimentirate z novo sorto ali izberete vino, za katerega veste, da boste uživali. Z veseljem vam tudi sam pomagam izbrati pravega. Preberite si tudi ocene ter opise vin na blogu ali podajte svojo oceno v komentarjih spodaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.