Vsi radi popijemo dobro vino, vendar se nikoli ne vprašamo kako so le to odkrili. V današnjem zapisu vam predstavljam legendo o nastanku vina.

Legenda pripoveduje, da je v Heratu živel mogočen vladar Šameran, katerega sin Badan je slovel kot odličen lokostrelec in je s puščico, natančno izstreljeno v glavo kače, ki je bila ovita okrog orlovega vratu, le-tega rešil zanesljive smrti.

Natančno čez eno leto, ko je šah v spremstvu svojih podanikov spet stopil proti prestolu, je priletel isti orel, zakričal in udaril s kljunom po tleh ter izpustil iz kljuna predenj več pečk ter odletel. Dvorni modreci so naročili vrtnarju, naj pečke posadi in opazuje, kaj bo zraslo. Čez čas je vzklile le ena mladika, ki je bila vsem tuja. Po nekaj letih se je na rastlini pojavilo grozdje. Grozdi so se jeseni obarvali temno modro, zato je šah skupaj z dvornimi svetovalci menil, da je sadež, ki ga je rastlina obrodila, njena poglavitna vrednost. Sadež je bil poln soka, zato se je domislil, da bi iz njega stisnil sok. Vrtnarju so to tudi naročili. Čez dan pa je ta prišel ves razburjen in prestrašen k šahu, mu povedal, da sok vre, dela mehurčke, brbota in to brez ognja pod posodo. Po začudenju vseh je po vrenju, ko se je sok zbistril, dobil svetlo rdečo barvo. Šah je odločil, naj dajo sok piti na smrt obsojenemu ter tako ugotovijo dejanski učinek. Če bo človek preživel, ga ne bo dal usmrtiti. Po prvih požirkih se je obsojenec nakremžil, vino je bilo kislo in trpko, toda obljuba ga je spodbudila, da je pil naprej. Učinek je bil neverjeten. Čez čas je postal zadovoljen, veder, vesel, začel je peti in plesati. Potem mu ni bilo več težko piti. Vino ni bilo več kislo niti trpko, dokler zaradi opitosti ni “ponorel”, začel razgrajati in nazadnje padel v globoko spanje. Ko se je zbudil, ga je vladar spraševal o njegovih občutkih, ki jih je opisal približno takole: »Najprej mi je pijača vzbujala odpor, je bila kisla, grenka. Ko sem pil naprej, se je v srcu pojavilo veselje in radost in vse je postalo zelo lahko in lepo.« Povsem opit pa je izgubil spomin; ponorelega obnašanja se ni spomnil, niti učinka, ki ga je imelo vino tedaj nanj. Vse to pa so si dobro zapomnili gledalci. Od takrat naprej so začeli trto gojiti in vino je začel piti tudi šah Šameran; postalo je spremljevalec njegovega Življenja.

Iz legende, še danes izhaja, da je vino za zdravje in počutje čudovita pijača dokler ne prekoračimo praga, ko vino postane strup, ki osmeši in naredi za norca vsakogar.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

are you OVER 18?

Za ogled morate biti stari vsaj 18 let!