Dogodki dneva 25.4.2017 (Prispevek s sejma se začne pri 4.55 min) (Več na http://www.tvcelje.si)

Članek v glasilu Mojster št. 127 Območno obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana-Bežigrad. (Več na http://www.ooz-ljbezigrad.si; zapisala ga. Magdalena Zupanc)

Pri ustanovitvi podjetja je potrebno spoštovati določbe Zakona o gospodarskih družbah, po katerih mora biti iz imena podjetja razvidna njegova glavna dejavnost. Še dobro, da poleg tega lahko podjetje pri poslovanju uporablja tudi kratko ime, ki je skrajšana verzija dolgega imena in je običajno splošnejše narave. Včasih pride prav. Kot na primer v primeru podjetja Justin storitve, inštaliranje pri gradnjah in inženiring, d.o.o., kjer glavna dejavnost ni več tista, ki je razvidna iz polnega imena. Ja, je se zgodi da v podjetje vstopi mlajša generacija z drugimi poslovnimi idejami.

Justin storitve, d.o.o. je leta 2011 ustanovil Darko Justin potem, ko je dejavnost na področju (predvsem elektroinštalacije) že od leta 1990 opravljal kot samostojni podjetnik in jo leta 2011 prenesel na drugo organizacijsko obliko. Darko se je pred letom dni upokojil in sedaj v podjetju svojo dejavnost opravlja le še občasno, hkrati pa je prevzel »mentorsko« vlogo svojemu sinu Blažu, ki se je v podjetje vključil v letu 2015.

Blaž Justin je po poklicu organizator poslovanja v gostinstvu in turizmu, zato je poslovne priložnosti iskal v svoji branži. Po končanem izobraževanju je občasno sodeloval kot zunanji izvajalec pri raznih gostinskih prireditvah in v različnih restavracijah. Med študijem je pokazal zanimanje za vinsko kulturo, zato si je tudi za svojo diplomsko nalogo izbral temo oranžna vina, kot jih poljudno imenujemo. Pri tovrstnih vinih gre za specifično barvo, ki je posledica postopka maceracije (namakanja v hrastovih sodih) pri pridelavi rdečih vin. V Sloveniji se takšna vina tretirajo ekološka vina, čeprav se v resnici tudi zgodi, da se na tržišču pod to oznako znajdejo tudi vina, ki bi jih težko šteli med ekološko pridelana vina.

Pred nekaj leti je Blaža pot zanesla v Moldavijo, kjer je odkril, da imajo zelo okusna vina in velike vinske kleti. Ob priliki pokušine tamkajšnjih vin se iz pogovora v nadaljevanju razvilo poslovno sodelovanje, v katerem je podjetje Justin storitve d.o.o. postalo generalni zastopnik in uvoznik moldavskih vin. Kot pravi Blaž, je bilo pri uvedbi tega posla v začetku še največ težav pri raznih birokratih, medtem, ko sodelovanje z Moldavci pohvali. Izkazali so se namreč za dobre poslovne partnerje, s katerimi poslovni odnos temelji na zaupanju in resnosti sprejetih dogovorov.
Moldavska vina so pri nas velika neznanka in neke vrste eksotika, čeprav se po kakovosti lahko kosajo tako s slovenskimi, italijanskimi in francoskimi vini, ki so pri nas seveda najbolj poznana. Ravno zato se naši gostinci še ne odločajo radi za nakup teh vin, čeprav so cenovno nekje na ravni domačih vin. V podjetju Justin storitve zaenkrat prodajajo le s pomočjo spletne trgovine (www.epijače.si), hitra dostava preko pošte pa omogoča, da vino prejmete na svoj naslov že naslednji dan. Vino lahko degustirate tudi na sedežu podjetja, kjer vam jih rade volje predstavijo. Poznajo tako bela kot rdeča vina, med sortami pa je njihova avtohtona sorta viorica. Še posebej je poznan in cenjen moldavski brandy, ki ga prav tako uvažajo in tudi vse bolj uspešno tržijo.

Moldavska vina bi širšemu krogu kupcev najlažje predstavili na kakšnih sejmih ali prireditvah, zato se že dogovarjajo za nekatere predstavitve na lokalnih sejmih, kot je npr. Peregrinov sejem v Lukovici ali ljubljanska vinska pot.

V zadnjem času so se usmerili tudi v prodajo naravnega slovenskega žganja. Navezali so stike z nekaterimi domačimi proizvajalci pravega, z naravno destilacijo pridobljenega žganja med katere spadajo brinjevec, slivovka, viljamovka, borovničevec ter razne vrste likerjev, kot je limonovec, figovec, liker iz vrtnic in iz mete. Vsa tovrstna žganja in likerje prodajajo preko tako imenovane žganjeteke na spletni strani epijace.si.

Blaža radovednost vodi na pot raziskovanja, v prihodnosti bi se rad usmeril še v nekatere druge dežele na vzhodu, kjer se prav tako ukvarjajo s pridelavo vin, kot so na primer Gruzija, Palestina Turčija, Bolgarija. Za nas prav tako eksotika. Da ne bo kakšne pomote; Blaž je domoljub in temu primerno ceni in spoštuje domačo proizvodnjo in naša vina, a pri tej zadevi je tako, kot pri vsaki pravi konkurenci; če je ni, zaspimo na lovorikah, dobra konkurenca pa je vedno spodbuda za nadaljnji razvoj. Naj bo tako tudi pri Justinovih!

 

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

Please verify your age

%d bloggers like this: