Za Moldavijo, ki velja za najrevnejšo evropsko državo, prepleteno s korupcijo in družbeno – politično razdelitvijo se zdi, da se je čas ustavil nekje v sredi 50. let prejšnjega stoletja. Država, stisnjena med Romunijo na zahodu in Ukrajino na vzhodu, ima približno štiri milijone prebivalcev od katerih je 80 odstotkov Moldavcev, 8 odstotkov Ukrajincev in pa 6 odstotkov pa Rusov. Del Moldavije vzhodno od reke Dnjester, se imenuje Pridnjestrovje oz. Pridnjestrje (uporablja se tudi ime Transnistrija). Po kratki, a krvavi državljanski vojni je pokrajina leta 1992, v strahu pred združitvijo z Romunijo, razglasila neodvisnost. Danes je Transnistrija de facto republika s svojo upravno ureditvijo vendar ni bila nikoli priznana s strani mednarodne skupnosti.

V vinsko klet kar s taksijem

Moldavija se lahko pohvali z največjo vinsko kletjo, Milestii Mici, v katero se skupaj z vodičem zapeljete kar z avtom. Ker so to odlično izkoristili za marketinške poteze in je bilo navadnemu laiku to nemogoče preveriti, so jo pod drobnogled vzeli pri Guinnessovi knjigi rekordov in ji leta 2005 podelili ta laskavi naslov. Vinska klet je nastala v rovih nekdanjega rudnika, v katerih je konstantna temperatura od 12 do 14 stopinj, kar je idealno za staranje vin. Ponašajo se tudi z lastnim izvirom vode s katerim čistijo sode.

Vinska klet Milestii Mici (Moldova/Moldavija)

Sovjetski šampanjec

Drugi podzemni raj se nahaja le nekaj kilometrov severno od glavnega mesta Kišinjev. (moldavsko Chișinău), a tam na svoj račun pridejo predvsem ljubitelji penin. Vinska klet Cricova je nekoliko manjša saj ima »samo« 120 kilometrov podzemnih rovov v katerih pridelujejo penine po klasični metodi, kar pomeni, da sekundarna fermentacija poteka v steklenici. Na vina, ki prihajajo iz vinske kleti Cricova so lahko upravičeno ponosni, saj so bila nekoč znana tudi pod imenom sovjetski šampanjec. Vinska klet Cricova hrani tudi tudi najstarejšo znano Becherovko in najstarejše vino iz Jeruzalema, oba iz daljnega leta 1902.

Zbirka vin, vinske kleti Cricova (Moldova/Moldavija)

 Država, ki ne obstaja prideluje najboljše brandyje

Vzhodni del Moldavije je država v državi, ki uradno ne obstaja, v kateri živijo etnični Ukrajinci in Rusi se imenuje Pridnjestrivje oz. Pridnjestrje uporablja pa se tudi ime Transnistrija. Iz države, ki uradno ne obstaja, prihaja vinarna in destilarna KVINT, ki od leta 1897 vari najboljše Moldavske »konjake«. Skupaj z edinstvenim podnebjem, rodovitno zemljo in bližino reke Dnjester ter najnovejšo tehnologijo, se KVINT s 120 letno tradicijo pohvali kot vodilni proizvajalec žganih pijač v Moldaviji, kateri lahko tekmujejo  s svetovno priznanimi blagovnimi znamkami. Med sovjetskimi uradniki je bil najbolj priljubljen 10 letni »Surprise«, brandy, za katerega so pravili, da je zvarjen s strani komunistov za komuniste.

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

are you OVER 18?

Za ogled morate biti stari vsaj 18 let!