V današnjem zapisu se bomo posvetili Moldaviji, kot pozabljeni vinski deželi, iz katere prihajajo vrhunska vina, ki navdušujejo vse ljubitelje te žlahtne kapljice.

Moldavija, pravilnejše Moldova, je najrevnejša, od ljudi pozabljena evropska država za katero se zdi, da se je čas ustavil nekje v sredini 50. let prejšnjega stoletja, velja za neodkrit biser na vinskem zemljevidu sveta. Kljub vsem notranje – političnim težavam se brez težav s ponosom ob bok postavi vinskim velesilam kot so Francija, Španija, Portugalska, Italija in nenazadnje tudi Slovenija. Njeno največje bogastvo je namreč – vino. Dežela je pravi vinski biser, nebrušen diamant, ki tiho čaka, da preide v roke pravega mojstra kateri bo iz njega napravil nekaj veličastnega. Dolgoletna tradicija gojenja vinske trte dopolnjuje vpliv Črnega morja z izjemnim podnebjem in idealnimi pogoji za rast. Prav zato ni čudno, da iz Moldavije prihaja cela paleta vrhunskih vin. Med trtami prevladujejo evropske sorte, skoraj tretjina pa je kavkaških in avtohtonih. Med sortami najdemo vsem znane sorte kot so Sauvignon, Cabernet Sauvignon, Rizling in francoske sorte kot sta Aligote in Viognier. Med avtohtonimi sortami pa najdemo imena kot so: Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Rara Neagra, Plavai, Viorica in druge.

Moldavska vina

Moldavska vina

 

 

Med avtohtonimi Moldavskimi sortami bi izpostavil sorto Viorica, ki svojo bogato, sadno aromo navdušuje tudi najzahtevnejše ljubitelje te žlahtne kapljice. Med bolj znanimi je tudi odlično sladko rdeče vino Pastoral, bolj znan pod imenom Kagor, pridelan iz rdeče sorte grozdja Cabernet Sauvignon. Da so Moldavska vina res med najboljšimi v svetu dokazujejo  tudi številne nagrade in priznanja, ki jih vina pridobivajo na vsakoletnih mednarodnih tekmovanjih po vsem svetu.

 

Pastoral Kagor

Vino Pastoral “Kagor”

 

Moldavska vina pri nas še vedno veljajo za »eksotična« zato so še vedno velika neznanka med ljudmi, vendar se skupaj s kulturo pitja in poznavanja vin tudi to spreminja. Tako tudi ta vina počasi vtirajo pot v srca slovenskih ljubiteljev te žlahtne kapljice.

 

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

are you OVER 18?

Za ogled morate biti stari vsaj 18 let!