Vino Modri Pinot Kelenc

Proizvajalec: Vinska klet Kelenc
Država: Slovenija
Barva: Rdeče
Sladkorna stopnja: Suho
Letnik: 2020
Alkohol: 13 % vol.
Količina: 0.75 l
Sorta:  Modri Pinot
Temperatura serviranja: 12 – 16 ° C

14,99 

Na zalogi

Opis

Modri Pinot – Prelepa rubinasto rdeča barva z opečnatim odtenkom in bouquetom po malinah, češnjah, ribezu in španskem bezgu

Modri pinot, z prelepim odtenkom rubinaste rdeče barve in opečnatim tonom, ponuja bogat bouque z vonjem po malinah, češnjah, ribezu in španskem bezgu. To vino, ne preveč taninasto, a kljub temu mladostno in dovolj zrelo, izžareva ne le sadne arome in tople okuse, ampak tudi prefinjen erotično zemeljski značaj, ki ustvari občutek povezanosti z vinom.

Modri pinot, skupaj s savagninom in gouais blanc-jem, je star več kot dva tisoč let, velja za eno od “ustanoviteljskih sort,” praprababice in babice mnogih drugih dobro znanih sort. Čeprav natančen izvor samega modrega pinota ni znan, naj bi trta nastala na severovzhodu Francije v regiji Burgundija. Ime sorte izhaja iz besede “pin,” kar pomeni “bor,” zaradi majhnih grozdov, ki spominjajo na borov stožec.

Trgatev poteka ročno, kjer počakajo, da grozdje polno dozori. V kleti grozdje očistijo, ga specljajo, nato pa prečrpajo v vinifikator in dodajo kvasovke. Fermentacija poteka skupaj z jagodami pri temperaturi 20°C, trajanje fermentacije pa je 10 do 12 dni. Protikonec fermentacije stisnejo vrelno maso, nato pa proces dokončajo v inox tanku. Dodan je tudi biološki razkis. Po končani fermentaciji vino zori nekaj mesecev v lesu, kjer se razvijejo čudovite arome, obenem pa pridobi pravo mehkobo in svilnatost. Pri prenašanju v steklenico je potrebna previdnost, saj se vino lahko pije mlado ali po daljšem staranju, vedno pa navdušuje z novimi bouqueji in okusi, ki so primerni za njegova leta.

Modri pinot se odlično ujema tako samostojno kot v kombinaciji z različnimi jedmi, kot so raca, fazan, pršut, jagnjetina, svinjina, govedina, modre ribe, salmonidi, rahlo začinjene omake in gobe.

 

*Kako izbrati pravo vino za pravo priložnost si preberite na blogu.*

Dodatne informacije

Teža 1,2 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Vino Modri Pinot Kelenc”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Vino Modri Pinot Kelenc

Ali ste starejši od 18 let?

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je vstop dovoljen samo polnoletnim osebam.

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!