V enem izmed prejšnjih blogov sem že pisal o legendi o nastanku vina, v današnjem zapisu pa bomo zopet malo pogledali v zgodovino saj bo današnji zapis posvečen zgodovini vinarstva in o tem kako so odkrivali skrivnosti te žlahtne kapljice.

Mnogi še vedno menijo, da so začetniki pridelave vina Grki oziroma Rimljani, vendar so številne znanstvene raziskave pokazale, da temu ni tako, saj so ostanke vinske trte našli na področju današnje Gruzije iz obdobja okoli leta 6000 pred Kristusom. Antični ljudje, ki so živeli na rodovitnem področju južnega Kavkaza, so prvi odkrili skrivnosti pridelave grozdnega soka v vino, tako da so ga pustili v glinenih posodah, ki so jih nato zakopali v zemlje. Kvevri so posebne glinene posode, ki so jih takrat uporabljali za pridelavo vina in veljajo za najboljše glinene artefakte, ki so jih odkrili v Gruziji. Tradicionalna metoda pridelave vin v kvevrih se je hitro razširila na področje Mezopotamije, Egipta, Grčije in preostale dele sveta, kjer so bile tudi najdene posode podobne, kvevrom znane pod drugimi imeni.

Kvevri (Gruzija)

Kultura vinske trte sega že 10.000 let nazaj in izvira iz področja današnje Gruzije, vendar so takrat vino pridelovali še iz divje in ne gojene trte, kot to počnejo danes. Skupaj s človeštvom se je proti zahodu pomikala tudi kultura uživanja in pridelave vina, zato lahko zapise najdemo tudi pri starih Egipčanih, Sumercih in Babiloncih. Pozneje je vinska trta najboljše pogoje za uspevanje našla v Sredozemlju, predvsem pri starih Grkih, ki so zelo cenili vino. Vino je bilo takrat zelo spoštovana pijača in so jo radi pili pri branju poezije, različnih zvokih glasbe in darovanjih bogu vina Dionizu. Pozneje je vino postalo simbol družabnega elementa in tudi nagrada za najboljše olimpijce. Zmagovalec olimpijskih iger je tako za nagrado dobil lovorjev venec in najboljše vino, ki je prihajalo iz juga Italije, grške kolonije.

Stari Rimljani so vinogradništvo povzeli od Grkov in kulturo s svojimi zmagovitimi pohodi in širjenju cesarstva razširili po celi Evropi. Vino je bilo pri njih prav tako namenjeno darovanju bogu Bakhusu, vendar so ta darovanja pozneje postala simbol orgij in pijančevanja.

Rimske amfore

Ob nastanku kolonialnih držav se je gojenje vinske trte razširilo tudi po svetu. Prva vinogradna dežela izven Sredozemlja je postala Južna Afrika, kamor so trto prvi ponesli Portugalci. Pozneje se je gojenje vinske trte širilo tudi po ostalih delih sveta, ki so imeli primerno podnebje za gojenje vinske trte. Ob vseh kolonizacijah in selitvi prebivalstva se je trta ustalila na področju Avstralije, Nove Zelandije in Južne Amerike.