V današnjem zapisu bomo raziskovali skrivnosti konjaka, ki že stoletja navdušuje vse ljubitelje žganih pijač. Konjak, ki velja za pijačo bogov, je v številnih državah sopomenka za izraz globokega priznanja in spoštovanja.

 Brandy vs. konjak

Vsi ste se že kdaj vprašali kakšna je razlika med zgoraj naštetimi. Razlika je le v tem, da je konjak vrsta brandyja, ki je ime dobila po francoski pokrajini Cognac. Ime je bilo zakonsko zaščiteno zato se lahko ime uporablja za le – te brandyje, ki so pridelani v omenjenem mestu. Pomnimo, da je vsak konjak brandy ne more pa biti vsak brandy konjak!

 Armagnac, vinjak, divin so le še nekatera imena pod katerimi so znane različne vrste brandyjev, ki se pridelujejo po svetu. Armagnac je brandy z vinorodnega okoliša Gaskonja, ki se nahaja v jugozahodnem delu Francije. Vinjak se po navadi uporablja na Balkanu, najbolj znan med njimi pa je verjetno »Albanski konjak«. Brandy pridelan v Moldaviji je znan pod imenom divin, kar v prevodu pomeni božansko.

 Staranje konjaka poteka v vlažnih kleteh v hrastovih sodih več let vendar ne manj kot dve leti. Med staranjem vlaga v zraku povzroča mešanje lesnih taninov z žganjem. Nekaj alkohola izhlapi skozi luknje v lesu s čimer se zmanjša stopnja alkohola v žganju. Pesniško so ta delež poimenovali part des anges kar v prevodu pomeni angelski delež.

Oznake in starosti konjaka

Leta 1983 so sprejeli odlok, ki določa rabo oznak konjaka glede na dolžino staranja najmlajšega žganja v mešanici in sicer:

V.S. (Very Special), *** ali Compte 2 pomeni, da je najmljaša sestavina konjaka stara vsaj dve leti.

V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), Resserve ali Compte 4: najmlajše žganje v konjaku je staro vsaj štri leta

X.O. (Extra Old), Napoleon, Hors d’âge ali Compte 6: velja za znake konjakov, katerih najmlajša sestavina je stara vsaj šest let

Od leta 2016 naprej velja, da je najmlajša sestavina v kategoriji z oznako X.O. stara najmanj deset let.

Vintage je oznaka za konjake, ki so narejeni iz žganja ene same trgatve. Leto trgatve je označeno na etiketi, čeprav izdelava vintage konjakov niti ni preveč ustaljena navada.

Kozarci za pitja konjaka

Kozarci v obliki tulipana veljajo za najboljše saj njihova oblika tulipana zagotavlja maksimalno površino za tekočino, zoženi del pa lepo usmerja cvetico navzgor.

Tulipanast kozarec

Pogosteje uporabljen je kozarec balonaste oblike, poznan tudi kot kozarec za brandy vendar pa strokovnjaki pravijo, da nudi manjše užitke.

Kozarec za brandy

Shranjevanje konjaka

Konjak, ko je enkrat stekleničen se ne stara več kar pomeni, da če je bil konjak ob prelitju star 10 let, bo to starost tudi ohranjal. Pravilno shranjena, odprta steklenica ostane varna precej dolgo. Najboljše jo je hraniti v temnem, hladnem prostoru v kleti lahko pa ga hranite tudi pri sobni temperaturi. Ko pride konjak v stik z zrakom začne njegova kakovost počasi upadati in tekočina izhlapevati kar lahko rešimo tudi s tem, da ga prelijemo v manjšo steklenico z manj zraka. Še vedno pa bo konjak kljub vsemu primeren za pitje.

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

Please verify your age